maanantai 9. lokakuuta 2017

Urheilun vai kuntalaisten ehdoilla?

Olen viime aikoina, jälleen kerran, ajautunut keskusteluihin kaupunkimme rahankäytöstä. Kaupunkimme, jonka kouluissa lapset sairastelevat sisäilmaongelmien vuoksi samalla kun rahaa tuntuu löytyvän asioihin, joita ilmankin kaupunkilaiset pärjäisivät.

Keskusteluissa on yleensä ollut kyse uimahalliin liittyvät asiat. Mihin halli tulisi rakentaa? Kuka maksaa ja mitä maksaa? Pitääkö hallin tuoda kävijöitä kaukomailta vai tulisiko hallin palvella ensisijaisesti kuntalaisia?

Tätä kirjoitettaessa käytössäni on kaksi faktaa: Se, että uimahallin rakentamispaikasta ei ole olemassa päätöstä sekä se, että Santasport, siis taho joka haluaisi hallin ns. itselleen, tulee tänään saamaan 200 te kaupungin rahaa hankesuunnittelua varten.

Vähän ristiriitaista...

Tulee uusi uimahalli mihin tahansa, tulisi suunnitelmissa ottaa ensisijaisesti huomioon paikalliset käyttäjät - koululaiset, eläkeläiset, paikalliset uimaseurat - eikä elätellä fantasioita Santasportin tulevaisuudesta ainakaan kansainvälisen huippu-urheilun keskuksena.

Olen lisäksi ymmärtänyt, että kaupunki suunnittelee Santasportin hankkimista suoraan omistukseensa. Varmasti ihan hyvä ajatus, varsinkin jos sillä saadaan varmistettua liikunta-alan koulutuksen säilyminen Rovaniemellä.

Mutta järkeeni ei mahdu se, miksi asiasta uutisoidessa piti tuoda esille jääurheilu, sen käyttömaksut ja kaupungin jääurheilulle antama taloudellinen tuki. Eikö kaupunki jo takavuosina tukenut hallia käyttäviä ottamalla haltuunsa hallin velkoineen päivineen? Eivätkö muiden lajien harrastajat tarvitse lisää tukea? Mikä tekee jääurheilusta jotain toista lajia paremman?

Ja ei, vastaus ei ole se, että jääurheilu on kallista. Sitä se aina on ollut ja kyse on harrastajien ja ennenkaikkea harrastajien vanhempien valinnoista. Olen siinä mielessä pikkuisen outo, että uskon kaikessa tasa-arvoisuuteen. Kaupunki jossa toista tuetaan enemmän kuin toista ei ole hyvä kaupunki...

Ja mitä tulee alussa mainitsemieni keskusteluiden tasoon, olen jälleen törmännyt kokoomuslaisen entisen urheiluvaikuttajan alentavaan tapaan kommentoida muiden keskustelijoiden mielipiteitä.

Kaikentietävät toistensa alentajat alkavat onneksi olla jo historiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti